V petek 18. 11. 2022, ob 9.54 je v POŠ Podljubelj prišlo do požara, a k sreči je bila to le vaja evakuacije. 

Učenci in zaposleni so bili po ozvočenju opozorjeni naj zapustijo šolske prostore. Počasi in mirno so se odpravili proti izhodnim vratom in naprej do zbirnega mesta, nasproti šole pri spomeniku. Da je bila izkušnja bolj avtentična so poskrbeli prostovoljni gasilci PGD Podljubelj, ki so šolske prostore zadimili. Otroci so tako spoznali zakaj je pomembno, da pri evakuaciji ostanejo skupaj in mirno hodijo ob steni.

Trije učenci so med evakuacijo ostali “ujeti” v šoli, le te so morali gasilci poiskati in jih rešiti. Eden med njimi je imel zvit gleženj, eden opekline in eden težave z dihanjem. 

Po evakuaciji so sledile tri delavnice. Prvo je organiziral ZD Tržič, in jo je vodila Nataša Kavar. Pri tej delavnici so učenci spoznali, kako nuditi prvo pomoč pri zgoraj omenjenih poškodbah. Drugi dve delavnici je pripravilo društvo PGD Podljubelj. Za učence so pripravili ogled gasilskega vozila, opreme ter delovanje vodne črpalke. Nato pa so se učenci lahko preizkusili tudi pri gašenju z gasilnim aparatom. Ker nam vreme ni bilo naklonjeno so gasilci poskrbeli tudi za postavitev začasne strehe, da so učenci med opazovanjem njihovega dela ostali suhi.

Vajo so si ogledali tudi poverjenika za civilno zaščito na OŠ Tržič Sergeja Osredkar in Jure Zaplotnik, predsednik krajevne skupnosti Anton Kavčič ter marsikateri mimoidoči vaščan.